2
Views

Monille 5G-verkosta puhuminen tuo mieleen matkapuhelimet ja kodin internet-yhteyden, joiden avulla voi näppärästi pyöräytellä vaikkapa muutamia online casino pelejä. Mutta 5G-verkkoa voi käyttää paljon muuhunkin, sillä teknologian kehitys mahdollistaa tänä päivänä todella paljon asioita. 

Ei ehkä helposti uskoisi, mutta esimerkiksi maaseudulla 5G-verkkoa voidaan hyödyntää traktoreissa. Monien tuntema Elisa on muutama vuosi sitten testannut muun muassa traktoreiden etäohjausta 5G-verkkoa hyödyntäen. Mutta millä tavoin traktorit voivat hyödyntää 5G:tä ajamisessa ja muussa käytössä? Siihen vastataan tarkemmin tässä artikkelissa. 

5G-verkkoa hyödynnetään jo useissa eri asioissa

Monet mieltävät 5G:n matkapuhelimiin ja nopeisiin nettiyhteyksiin, mutta sillä on valtavasti potentiaalia monilla eri aloilla, kuten esimerkiksi terveydenhuollossa, koulutuksessa, autonomisissa ajoneuvoissa sekä älykkäissä kaupungeissa. Yksi syy tähän on sen merkittävä suorituskyky verrattuna vanhaan 4G-verkkoon, jonka vuoksi teknologian ja eri palveluiden yhdistäminen on mahdollista. 

5G:n avulla erilaiset palvelut, kuten vedenkäsittely ja jätehuolto, voivat seurata omaa kalustoaan ja valvoa mahdollisia ongelmia. Liikenneosastot taas voivat valvoa valtateiden ruuhkia, jonka lisäksi 5G-verkkoa hyödynnetään esimerkiksi ajoneuvojen välisessä viestinnässä, päivityksissä ja tietoturvakorjauksissa sekä reaaliaikaisten tietojen saamisessa muun muassa säästä, liikennetiedotteista tai turvallisuuspäivityksistä. 

5G-verkko traktoreissa ja maataloudessa

Itseohjautuvista autoista on toki puhuttu jo aikaisemminkin, mutta ne saattavat vielä joutua odottamaan vuoroaan ainakin traktoreiden osalta. 5G-verkon hyödyntämistä traktoreissa ja maataloudessa on alettu jo testaamaan. 

Etäohjattu traktori vaarallisissa tilanteissa

Vuonna 2020 uutisoitiin Elisan ja Valtran aloittamasta yhteistyöstä, jossa traktoreissa testattiin etäohjausjärjestelmän käyttöä. Tarkoituksena oli hyödyntää tätä toimintaa erityisesti sellaisissa pelatus- ja torjuntatehtävissä, jotka olisivat muuten olleet liian vaarallisia ihmisille. Traktoria on muun muassa käytetty poimimaan vaaralliseksi oletettu räjähde ja kuljettamaan se purettavaksi. Testaus onnistui hyvin. 

Traktorin etäohjaus toimii siten, että kuljettaja ohjailee traktoria haluamallaan tavalla etäyhteyden päästä ohjaustuolista, josta komennot välittyvät eteenpäin traktorille 5G-etäohjausratkaisulla, jonka Elisa on luonut. Etäohjaajan tarkoitus on havainnoida ympäristöä ja ohjata traktoria videokuvan avulla. 

Tämä testaus on antanut hyvää esimakua etäohjatuista traktoreista, joita voisi hyödyntää nimenomaan vaarallisissa tilanteissa. Etäohjauksen asennus traktoreihin onnistuu nopeasti, kunhan vain ensin saadaan lainsäädäntö kuntoon. Sen jälkeen etäohjattuja traktoreita voisi hyödyntää esimerkiksi pelloilla. 

5G-verkon testaaminen maaseudulla

Oulun yliopisto koordinoi aikaisemmin Priority-tutkimushanketta, jossa tarkoituksena oli testata 5G-verkon hyödyntämistä maaseudulla. Kyseinen testaus sisälsi älymaatalouden teknologioita, kuten traktorin etäohjausta ja robottinavetassa olevia antureita.

Lisäksi haluttiin testata drone-teknologiaa ja miten sitä voisi hyödyntää datan keräyksessä, paikallisen 5G-tukiasemaverkon käyttämistä tiedonsiirrossa sekä tekoälyn hyödyntämistä vierasesineiden ja lannoitteen levittämisessä. Testauksessa hyödynnettiin myös satelliittianalytiikkaa ja IoT-tekniikkaa. 

Älykkään maaseudun avulla voitaisiin lisätä haja-asutusalueiden vetovoimaisuutta sekä elinvoimaa entisestään. Haasteilta toki ei voida välttyä, sillä tietoliikenneyhteydet eivät välttämättä ole maaseuduilla vielä tarpeeksi kehittyneitä. 

Testauksia on tehty niin Suomessa kuin maailmallakin. Älykkäitä viljelyjärjestelmiä kehitellään koko ajan ja ne hyödyntävät 5G:n lisäksi tekoälyä ja reunalaskentaa. Itsestään liikkuvia traktoreita voitaisiin siis hyvinkin nähdä pian pelloilla auttamassa maatalouden eri tehtävissä. 

Autonomisia traktoreita jo maailmalla

John Deere on vuonna 2022 julkistanut autonomisen traktorinsa, jossa viljelijä voi asettaa traktorin pellolle ja ohjata sen tekemään itsenäisesti eri hommia. Ohjaaminen onnistuu mobiilisovelluksen kautta, joka tarjoaa pääsyn kuviin, dataan, live-videoihin ja mittareihin. Näiden avulla viljelijä voi säätää syvyyttä ja nopeutta sekä tekemään muita säätöjä suorituskyvyn optimoimiseksi. 

Tällaisten autonomisten traktoreiden laajempi käyttö mahdollistaa tuottavuuden parantamisen sekä vähentäisi manuaalista työtä maaseuduilla huomattavasti. Ne suojaisivat viljelijöitä haitallisilta kemikaaleilta, onnettomuuksilta sekä muilta työperäisiltä vaaroilta. 

5G osa traktoreiden tulevaisuutta

Vaikka 5G-verkon hyödyntäminen traktoreissa on vielä hyvinkin alkuvaiheessa, on hyvin mahdollista, että verkkoa tullaan hyödyntämään traktoreissa tulevaisuudessa.

Erilaiset testaukset ovat jo osoittaneet, että niiden avulla voidaan helpottaa maatalouden tehtäviä huomattavasti. Maailmalla on jo muutamia autonomisia 5G:tä hyödyntäviä traktoreita, ja onkin mielenkiintoista seurata millä tavoin niiden suosio alkaa kasvamaan. 

Article Categories:
Traktorit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *